Universitatea POLITEHNICA din București conferă titlul academic de DOCTOR HONORIS CAUSA distinsului Profesor Doctor Leopold SCHMETTERER, la propunerea Facultății de Inginerie Medicală

Universitatea POLITEHNICA din București conferă titlul academic de DOCTOR HONORIS CAUSA distinsului Profesor Doctor Leopold SCHMETTERER, la propunerea Facultății de Inginerie Medicală

Aspecte ale vieţii şi activităţii domnului Profesor Universitar Doctor Leopold SCHMETTERER, Profesor şi Director Ştiinţific la SERI (Scientific Eye Research Institute), Singapore

S-a născut în 21 iunie 1964, în Viena (Austria). A obţinut în 1986 diploma de Fizician la Universitatea Tehnică din Viena, iar în 1989, titlul de Doctor în domeniul Fizică Medicală la aceeaşi universitate din Austria. De asemenea, în 1989 a obţinut şi diploma de Medic la Universitatea de Medicină din Viena.

Este în prezent Profesor Extraordinar la Centrul de Fizică Medicală și Inginerie Biomedicală, precum și la Departamentul de Farmacologie Clinică a Universității de Medicină din Viena.

Domnia sa este o personalitate inovatoare, lider în domeniul sănătăţii la nivel global, profesor şi medic practicant. Profesor Doctor Leopold SCHMETTERER a publicat o carte de referinţă, Ocular Blood Flow (Springer Heidelberg, 2012), şi este autorul a mai mult de 300 de lucrări şi capitole de carte. Importanţa lucrărilor ştiinţifice publicate este confirmată de un număr impresionant de citări (14461) şi un indice Hirsch de 68.

Din 1998, a condus un număr de peste 20 de doctorate, atât în Austria, cât şi în colaborare cu alte universităţi din lume.

A obţinut peste 50 de grant-uri, a fost invitat la mai mult de 200 de conferinţe internaţionale, iar la mai mult de 15 conferinţe a susţinut prelegeri plenare.

A fost membru în European Medical Council (EMRC) în perioada 2010-2012. Între 2010-2014, a fost membru al board-ului Fundației Austriece pentru Știință. A ocupat poziţii profesionale în board-ul editorial al Progress of Retinal and Eye Research, Scientific Reports, Acta Ophthalmologica, Current Eye Research, Ophthalmic Research, Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics, Asia-Pacific Journal of Ophthalmology, Spektrum der Augenheilkunde, Russian Journal of Ophthalmology.

Preocupările sale profesionale şi ştiinţifice se bucură de recunoaşterea internaţională. În semn de recunoaştere a meritelor sale profesionale, a serviciilor şi contribuţiilor valoroase aduse la creşterea prestigiului structurilor ştiinţifice, domnul Profesor Doctor Leopold SCHMETTERER a primit numeroase premii internaţionale:

06/98: Austrian Höchst Award

05/02: First price International MSD Award

04/11: Visionary of the Quarter, European Vision Insititue

05/14: ARVO Silver Fellow

06/14: International Bach Lecture, Leipzig

08/15: Hans Goldmann Medal

06/16: Honorary Degree Carol Davila University Bucharest

10/17: Acta/EVER Gold Medal and Lecture

În decembrie 2018, Profesor Doctor Leopold SCHMETTERER vine special din Singapore în România pentru a susţine conferinţa “Biomedical engineering versus big data; the fight for the future of ophthalmic imaging” la facultatea de Inginerie Medicală din Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, susţinând astfel importanţa Ingineriei Medicale ca profesie şi direcţii de cercetare actuale şi viitoare puse în slujba problemelor grave de sănătate la nivel mondial.

De asemenea, Profesor Doctor Leopold SCHMETTERER a propus colaborări interesante, cum ar fi schimburile ERASMUS de cadre didactice şi studenţi cu Universitatea Tehnică din Viena, realizarea de teze de doctorat în cotutelă şi sprijin în toate activităţile de cercetare desfăşurate în facultatea de Inginerie Medicală. Nu în ultimul rând, trebuie amintite discuţiile extrem de pragmatice legate de modul de dezvoltare al facultăţii, structura planurilor de învăţământ şi obiectivele activităţii de cercetare, generate, evident, de vasta experienţă la nivel european şi mondial a domniei sale.

Senatul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti apreciază realizările ştiinţifice ale Profesor Doctor Leopold SCHMETTERER, pentru întreaga sa activitate academică şi de cercetare, precum şi pentru interesul manifestat pentru sprijinul facultăţii de Inginerie Medicală şi a cercetătorilor din cadrul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti în domenii de vârf ale cercetării pe plan internaţional şi a hotărât acordarea titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti. Evenimentul a avut loc în data de 8 aprilie 2019, in sala Senatului Universității.

Comisia pentru analiza LAUDATIO  cu ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa domnului Profesor Doctor Leopold SCHMETTERER:

Presedinte:

Prof.dr.ing. Anton HADĂR, Vicepreședinte Senat UPB, București

Membri:

  1. Acad. Prof.dr.ing. Alexandru Mihail MOREGA
  2. Prof.dr. Viorel JINGA, Prorector UMF Carol DAVILA, București
  3. Prof.dr.ing. Tudor PRISECARU, Prorector UPB București
  4. Prof.dr.ing. Sorin Ion JINGA, Decan Facultatea de Inginerie Medicală

Comisia a fost aprobată prin hotărârea nr.414/31.01.2019 de către Senatul UPB.