Industria alimentara, protectia mediului si agricultura sunt sectoare fundamentale ale tuturor economiilor nationale, ele reprezentand garantia existentei independente a natiunilor. In Romania, dupa ce vreme de cativa ani s-au aflat in declin – ca de altfel intreaga economie – aceste ramuri industriale se afla in prezent in plina expansiune. Reglementarile internationale stricte privind protectia mediului se impun a fi respectate si in tara noastra. Acestea sunt doar cateva motive pentru care necesarul de specialisti din domeniile sus-amintite este din ce in ce mai ridicat.

Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice vine in intampinarea acestei cereri cu specializari nu doar moderne, ci si necesare, care fac parte din doua domenii foarte importante ale dezvoltarii economice: Inginerie Mecanica si Ingineria Mediului. Cei care doresc sa devina ingineri mecanici, specialisti in constructia si exploatarea masinilor si instalatiilor pentru industria alimentara si a masinilor agricole pot opta pentru specializarea Masini si Instalatii pentru Agricultura si Industria Alimentara. Cei care sunt atrasi de problemele deosebit de vaste privind ecologia si protectia mediului se pot inscrie la una din specializarile: Ingineria Sistemelor Biotehnice si Ecologice sau Ingineria Dezvoltarii Rurale Durabile.

Incepind cu anul universitar 2005-2006, durata studiilor la aceste specializari este de 4 ani, absolventii primind diploma de inginer licentiat in unul din domeniile Inginerie Mecanica sau Ingineria Mediului, specializarile amintite mai sus.

Absolventii cu rezultate bune pot continua pregatirea in cadrul studiilor universitare de masterat, care asigura aprofundarea in domeniul studiilor de licenta sau intr-un domeniu apropiat, dezvoltarea capacitatilor de cercetare stiintifica, constituind totodata o baza necesara si obligatorie pentru studiile doctorale.

Posibilitatile de angajare ale absolventilor sunt deosebit de variate; ei isi pot pune in valoare cunostintele ca ingineri, in cadrul unor firme care au in obiectul de activitate conceptia, proiectarea, fabricarea si intretinerea masinilor si echipamentelor destinate industriei alimentare (industria carnii, a laptelui, industria extractiva si fermentativa, panificatie, prelucrarea legumelor si a fructelor etc.), instalatiilor pentru protectia mediului si biotehnologii, pentru exploatarea si repararea sistemelor tehnice din agricultura, precum si activitati manageriale in domeniile sus-mentionate.